Electronice de la A la Z
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
TRANSLATE
Publicitate

Anunturi
Recomandari
online store

online store

W10

RO-
DATASAT

Service TV

Softuri TV

Parteneri

DTH - receptie TV satelit

e-Depanare Grup

Ремонт аппаратуры (схемы, справочники, документация)

Publicitate

Top postatori
Costin (4683)
ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_lcapESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_voting_barESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_rcap 
titus08 (1654)
ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_lcapESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_voting_barESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_rcap 
Florinel TV (729)
stanley (728)
Bughiu (636)
fox (364)
petriangabor (228)
ionica68 (160)
necula.vasile (159)
coconut (114)

Cei mai activi postatori ai lunii
cata090
titus08

Google PageRank
Powered by MyPagerank.Net
Informatii trafic
Schimb

ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori

3 participanți

In jos

Cat de util este in atelierul unui depanator ?

ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_lcap0%ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_rcap 0% 
[ 0 ]
ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_lcap2%ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_rcap 2% 
[ 1 ]
ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_lcap17%ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_rcap 17% 
[ 8 ]
ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_lcap81%ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori I_vote_rcap 81% 
[ 39 ]

Total voturi : 48

ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori Empty ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori

Mesaj Scris de Costin Lun 20 Iun 2011 - 21:31

Condensatorii electrolitici sunt componente electronice care sufera de imbatranire .
Daca aveti un echipament electronic care in timp si-a degradat performantele , are manifestari ciudate sau nu mai functioneaza , sunt sanse ca unul sau mai multi condensatori sa fie cauza problemei . Se pot defecta in mai multe moduri : scade capacitatea , scade performanta dielectricului si apare un curent de pierderi , care poate duce la explozie sau , de cele mai multe ori , apare o rezistenta serie parazita (ESR) .
Valoarea rezistentei echivalente serie (ESR) este influentata de capacitatea condensatorului , tensiunea de lucru , tehnologia in care a fost realizat si temperatura .

Ultima editare efectuata de catre Admin in Sam 9 Iul 2011 - 23:48, editata de 3 ori
Costin
Costin
Administrator
Administrator

Numarul mesajelor : 4683
Varsta : 62
Localizare : RO
Stare de spirit : optimist
Data de inscriere : 11/11/2008

https://e-rusu.blogspot.com/

Sus In jos

ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori Empty Tabel cu valori ESR

Mesaj Scris de Costin Sam 9 Iul 2011 - 22:34

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Costin
Costin
Administrator
Administrator

Sus In jos

ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori Empty Re: ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori

Mesaj Scris de Costin Sam 9 Iul 2011 - 23:12

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Costin
Costin
Administrator
Administrator

Sus In jos

ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori Empty Re: ESR-metru - discutii generale, utilizare, scheme, teste, masuratori

Mesaj Scris de alex26 Mar 17 Ian 2012 - 21:38

Buna ziua.
Revin si eu cu o problema legate de niste condensatoare si pur si simplu nu stiu ce sa zic despre ele, daca sunt bune sau nu.
De exemplu. Cond. de 470 micro , la masurarea cu esrmetru arata ok, comparat cu un condensator nou , dar la masurarea pe capacimetru indica 410 micro.Este bun sau nu condensatorul? Care este marja + si -la % a unui condensator in care sa fie bun.

Legat de tabelul de valori ESR de mai sus la un condensator de ex. 4700 micro de ce este trecut 0,0002 .Mie ce trebuie sa imi apara pe afisaj , daca e din 3 cifre?
Cu respect , am cumparat anul trecut de la dvs. un esr pr3.

alex26

Numarul mesajelor : 17
Varsta : 44
Localizare : Alba Iulia
Data de inscriere : 01/07/2011

Sus In jos

Mesaj Scris de Costin Mar 17 Ian 2012 - 22:07

Toleranta condensatoarelor electrolitice este in general +-20%. Ce inseamna asta la o capacitate nominala de 470µF? 94, adica un condensator este considerat din punct de vedere al capacitatii bun, daca are intre 376 si 564µF.
O sa gasiti multe condensatoare umflate care au capacitatea buna (masurat pe un capacimetru) dar care au rezistenta echivalenta serie mare (o rezistenta parazitara, care apare in serie pe condensator) si ca atare rolul lui in circuit nu mai este realizat. In practica depanarii conteaza ca rezistenta echivalenta serie (ESR) sa fie cat mai mica.
Acum, referitor la valorile exacte pe care o sa le intalniti in practica, veti reusi cu timpul sa determinati usor un condensator bun fata de unul defect (si aici nu vorbim de cele umflate, pe care trebuie sa le schimbati din start).
M-ati luat repede si ca sa nu spun prostioare, am masurat 3 condensatoare cu ESR-PR4 din dotare (eu mai folosesc unul analogic, mai putin performant si un ESR-metru combinat cu capacimetru).
470µF/25V, nou - 0,1 ohmi
4700µF/16V nou - 0,02 ohmi
1000µF/16V folosit - 2,2 ohmi -> este clar ca nu-i bun. Capacitatea este 43µF, deci mult in afara tolerantei.
Diagrama de pe aparat este orientativa, ESR-ul condensatoarelor depinde de tehnologie (difera de la un producator la altul), capacitate, tensiunea de lucru, temperatura mediului, vechime.
Sper ca nu v-am "ingropat" mai rau!
Costin
Costin
Administrator
Administrator

Sus In jos

Mesaj Scris de alex26 Mar 17 Ian 2012 - 22:17

Toleranta condensatoarelor electrolitice este in general +-20%. Ce inseamna asta la o capacitate nominala de 470µF? 94, adica un condensator este considerat din punct de vedere al capacitatii bun, daca are intre 376 si 564µF.
Raspuns. Eu am avut foarte mult de a face cu amplificatoare mai vechi care au condensatoare Elna , daca de exemplu condensatorul de 470 micro imi indica 560 micro, deci la limita ,si esr e in grafic , sa schimb sau nu condensatorul.Vreau sa va zic ca daca masor fiecare condensator din amplificator il compar cu unul nou Jamicon, cumparati de la firma din Alexandria. Am remarcat ca in cea mai mare parte condensatorii Elna au acelasi esr cu unul Jamicon, dar ma intreb avand in vedere ca Elna era o firma buna nu trebuia sa aibe esr mai mic? Nu gasesc niciunde un tabel cu condensatorii in special m-ar interesa de la Elna.Va multumesc pentru promptitudine.

alex26

Numarul mesajelor : 17
Varsta : 44
Localizare : Alba Iulia
Data de inscriere : 01/07/2011

Sus In jos

Mesaj Scris de Costin Mar 17 Ian 2012 - 22:27

Comparati de fiecare data cu unul nou, pana memorati valorile.
Costin
Costin
Administrator
Administrator

Sus In jos

Mesaj Scris de nelutu59 Mier 23 Mai 2012 - 0:17

buna ziua. scrieti pe google .. ELNA capacitors" si gasiti link-ul lor,am luat si eu condensatoare de la lala,Jamicon si alte chinezisme,aproape jumate din cantitatea comandata aveau esr-ul mare si capacitatea mai mica cu15-20%,dar avand in dotare un esr-metru si un capacimetru se poate constata mai sigur daca un condensator e bun sau rau,dar nu100/100,am patit-o,cu un cond (de marca buna)de 47uf/160v,la masuratori am crezut ca este bun dar, dupa o zi de functionare a clacat,vechimea isi spune cuvantul,am citit intr-o carte ,ca innainte de utilizare ,condensatoarele mai ales cele vechi dar si cele,,noi" pentru ca nu se stie cat timp au stat prin depozite,sa se cupleze la o sursa de curent macar 50% din valoarea lor ,cateva ore ,dupa care sa se monteze
sper ca nu v-am plictisit!.O noapte faina tuturor!

nelutu59

Numarul mesajelor : 3
Varsta : 65
Localizare : Cluj Napoca
Data de inscriere : 20/05/2012

Sus In jos

Mesaj Scris de Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum