TRANSLATE
Publicitate
Anunturi
Publicitate
Top postatori
Costin (4687) | ||||
titus08 (1660) | ||||
Florinel TV (729) | ||||
stanley (728) | ||||
Bughiu (636) | ||||
fox (368) | ||||
petriangabor (228) | ||||
ionica68 (160) | ||||
necula.vasile (159) | ||||
coconut (114) |
osciloscop e0104m depanare
3 participanți
Electronice de la A la Z :: Aparate de masura si control, testere, programatoare, scule, consumabile :: Osciloscop
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
osciloscop e0104m depanare
buna ziua tuturor
de ceva timp m-am pricopsit cu un osciloscop e104m defect si anume avea un punct in centru,de dragul lui as dori sa il readuc la viata (cunosc electronica dar nu si osciloscopul) am reusit de iam facut punctul o liniuta de vro 5 mm lungime,se misca sus-joc--st-dr dar nu reusesc sa readuc trasa in intregime.mentionez ca tensiunile sunt ok exact ca la carte,am m-ai inlocuit ceva condesatori semnal dinte de fierastrau exista dar nu este clar si anume este spiralat parca ar fi rasucit gen arc intins sincer nu mai stiu ca as m=ai putea sai fac.
astept o parere de la cineva care a mai patit asa ceva.
PS.daca am postat gresit rog un moderator sa ma ajute
cu respect tuturor
de ceva timp m-am pricopsit cu un osciloscop e104m defect si anume avea un punct in centru,de dragul lui as dori sa il readuc la viata (cunosc electronica dar nu si osciloscopul) am reusit de iam facut punctul o liniuta de vro 5 mm lungime,se misca sus-joc--st-dr dar nu reusesc sa readuc trasa in intregime.mentionez ca tensiunile sunt ok exact ca la carte,am m-ai inlocuit ceva condesatori semnal dinte de fierastrau exista dar nu este clar si anume este spiralat parca ar fi rasucit gen arc intins sincer nu mai stiu ca as m=ai putea sai fac.
astept o parere de la cineva care a mai patit asa ceva.
PS.daca am postat gresit rog un moderator sa ma ajute
cu respect tuturor
petriangabor- Mester
- Numarul mesajelor : 228
Varsta : 49
Localizare : campulung
Stare de spirit : https://youtu.be/fcux6Aya3-s
Data de inscriere : 18/09/2011
Re: osciloscop e0104m depanare
Este postat corect.
Dacă linia are o excursie mică atât Vertical cât și Orizontal, asta înseamnă că modulele de baleiaj pe axa X și respectiv Y sunt alimentate cu o tensiune mai mică de alimentare, astfel nu pot avea excursia de tensiune (care dă lungimea liniei pe X și pe Y) corespunzătoare. Defectul fiind comun, verifică tensiunea de alimentare, respectiv sursa dacă furnizează tensiunea corespunzătoare. Apoi mai vedem.
Consultă și aici: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Am corectat titlul.
Dacă linia are o excursie mică atât Vertical cât și Orizontal, asta înseamnă că modulele de baleiaj pe axa X și respectiv Y sunt alimentate cu o tensiune mai mică de alimentare, astfel nu pot avea excursia de tensiune (care dă lungimea liniei pe X și pe Y) corespunzătoare. Defectul fiind comun, verifică tensiunea de alimentare, respectiv sursa dacă furnizează tensiunea corespunzătoare. Apoi mai vedem.
Consultă și aici: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Am corectat titlul.
titus08- Moderator
- Numarul mesajelor : 1660
Varsta : 54
Localizare : Bucuresti
Stare de spirit : super-ultra-expert
Data de inscriere : 12/02/2017
in acea liniuta nu i-mi arata nivelul semnalului si nici forma faca pun sonda pe Y si masor pe mufa de proba a aparatului se suprapun pe verticala 2 lini cu distanta de 1 cm,iar daca masor pe X apare 2 lini pe orizontala tot cu 1 cm intre ele dar nici decum desfasurate pe tot ecranul tubului.mentionez ca toate tensiunile sunt ca la carte.nu am momentan poze dar incerc sa fac aici o mica vedere pe Y ( = ),si pe x ( -- ) asa arata ,daca comut com.temp/div din 0,5 micro/s pe 2-10 etc nu mai face nimic comutatorul este verificat si este ok
petriangabor- Mester
Aplică o tensiune din sursă externă (CC) pe pinii tubului cinescop pentru ambele axe pe rând. Vezi dacă spotul ajunge de la un capăt la altul. Notează valoarea tensiunilor și posteaz-o. Mai poate fi vorba de un coeficient de amplificare foarte mic al etajelor de deflexie. De aceea nu ai o excursie de tensiune corespunzătoare pe deflexie.
Etajele de baleiaj se alimentează de la sursa de -15 și +15v. Pe pinii de deflexie trebuie să ajungă o tensiune de minim -10V și +10V, pentru o baleiere corectă. Dacă ai schema întreagă, posteaz-o, o am la arhivă (nu pe PC) și trebuie să o caut.
Am găsit-o cu tot cu cartea tehnică.
Etajele de baleiaj se alimentează de la sursa de -15 și +15v. Pe pinii de deflexie trebuie să ajungă o tensiune de minim -10V și +10V, pentru o baleiere corectă. Dacă ai schema întreagă, posteaz-o, o am la arhivă (nu pe PC) și trebuie să o caut.
Am găsit-o cu tot cu cartea tehnică.
titus08- Moderator
petriangabor- Mester
Dacă ai nevoie am cartea tehnică, cu toată schema. Am găsit-o.
titus08- Moderator
multumesc frumos - am rascolit pe nenea gogu si am gasito si eu pe niste site straine cred ca erau acolo ca colectie,,am probat din fuga am introdus 12v cc pe pini de orizontala si face un punct asemanator cu o para daca tin firele in mana trasa este pe tot ecranul dar groasa de vro 5 mm o sa il iau maine la munca sa probez cu tensiune reglabila trnsiune masurata pe pini placa x orizontala cam 100v.
petriangabor- Mester
Nu față de masă. Diferența se potențial față de ambele plăci de deflexie X (pinii 11 și 9 la tub). Valoarea semnalului vv pentru sincronizarea internă trebuie să fie de 8,4Vvv în baza T25 BC 177 (primul etaj al X, nu se vede prea clar la mine).
titus08- Moderator
tensiune la baza t25 -9,62 v fata de masa punctul c in schema,teniune la pin 9-11 (4-6) soclu tub -96 +96 v punctele a-b in schema am marcat pe schema cu rosu la tub pin 9-11 nu au nici o treaba cu iesirea de pe placa X se vede in scema a-b respect tuturor
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
petriangabor- Mester
buna seara tuturor
revin cu osciloscopul meu batran.
Am schimbat placa x cu alta placa si simtomul este acelas tot acea liniuta subtirica acelas lucru la masuratori pe generatorul de control,posibil sa fie defectul din alta parte?nu ii dau de cap sub nici o forma,acum nu stiu daac si placa asta daca este functionala unde as mai putea sa sap ??????
cu respect tuturor
revin cu osciloscopul meu batran.
Am schimbat placa x cu alta placa si simtomul este acelas tot acea liniuta subtirica acelas lucru la masuratori pe generatorul de control,posibil sa fie defectul din alta parte?nu ii dau de cap sub nici o forma,acum nu stiu daac si placa asta daca este functionala unde as mai putea sa sap ??????
cu respect tuturor
petriangabor- Mester
titus08- Moderator
pun ambele scheme cum este la mine,cealanta placa o puseseram de proba tot ce am facut este cu ce l-am luat.o fi modele combinate nu stiu ce sa zic m-ia cerut cineva ajutorul putin timp in urma si cand a trimis poza era total diferit de ce cunosteam eu era un e104 si am toate documentatiile de la e104,e104m,e108
poate va vine ceva idei eu l-am cam epuizat
cu mult respect
poate va vine ceva idei eu l-am cam epuizat
cu mult respect
petriangabor- Mester
Este E104 sau E0104? Pune o poză cu partea frontală. Poate este o versiune personalizată serie mică a E0104. Linkul cu cartea tehnică a E0104 conține și imaginea părții din față.
dacă linkul nu merge, postează, folosesc acum acest serviciu.
Trebuie să stabilim ce model este exact, să urmăm aceiași pași în procesul de depanare, altfel nu reușim nimic.
Soclul tubului este ca în cartea tehnică sau ca pe schema pe care ai postat-o?
Este tranzistorizat și nu este o problemă depanarea sa. trebuie doar să stabilim după ce schemă lucrăm, chiar dacă are un alt tub.
dacă linkul nu merge, postează, folosesc acum acest serviciu.
Trebuie să stabilim ce model este exact, să urmăm aceiași pași în procesul de depanare, altfel nu reușim nimic.
Soclul tubului este ca în cartea tehnică sau ca pe schema pe care ai postat-o?
Este tranzistorizat și nu este o problemă depanarea sa. trebuie doar să stabilim după ce schemă lucrăm, chiar dacă are un alt tub.
titus08- Moderator
petriangabor- Mester
Este exact ca în cartea tehnică E0104 nu cum ai precizat E104. Redu luminozitatea că vei arde luminoforul. De mâine ne ocupăm de el. Nu știu de ce are alt tub cu alt soclu decât în manual, dar nu are importanță asta. Cam unde ajunge spotul din poziție orizontală?
titus08- Moderator
seara buna
i-mi cer mii de scuze gresala este a mea nu pusesem (0) da este e0104m nu e104m
luminoforul a stat asa cat i-am facut poza este redus.cred ca este facut din bucati placa 3 alimentare nu se potriveste la mine,si placa x la miene cred ca este de e104 .oricum acelea postate sunt schemele de pe care am lucrat.m-ai am un tub de la 104 si m-ai am un e108,dar dioda de pe filament este cum este in schema +la filament la 104 este -la filament difera,...pffff... mi-e teama sa nu fie dus cdb 409e.n am inteles intrebaera cu spotul din pozitie orizontala dar va spun ce si cum face.
-pe Y sus-jos iese din cadru de nu se mai vede,pe X stanga-dreapta de duce il colturile tubului asta cand sucesc potentiometrele de pozitie X-Y.cu test pe calibrare pe Y cu 0,2 v/div se desparta circa 5-6mm verticala si pe X la fel lucreaza tot mai putin ca nu este trasa desfasurata ca-m asta este descrierea lui si toate aste le face doar cu comutatorul timp/div in pozitia 0.5 micro secunde,daca comut 2 micro/s fuge spotul intro parte si nu l mai pot aduce decat pana la jumataeta ecranului daca masor iarasi pe test calibrare nu m-ai face nimic,si tot deodata creste tensiunea in baza lui T25 la -9,5 v.maine seara o sa il iau de la munca si o sa va postez si semnalele masurate cu alt osciloscop sunt deformate
Ps.daca am scris prea mult va rog sa stergeti
va doresc numai bine
i-mi cer mii de scuze gresala este a mea nu pusesem (0) da este e0104m nu e104m
luminoforul a stat asa cat i-am facut poza este redus.cred ca este facut din bucati placa 3 alimentare nu se potriveste la mine,si placa x la miene cred ca este de e104 .oricum acelea postate sunt schemele de pe care am lucrat.m-ai am un tub de la 104 si m-ai am un e108,dar dioda de pe filament este cum este in schema +la filament la 104 este -la filament difera,...pffff... mi-e teama sa nu fie dus cdb 409e.n am inteles intrebaera cu spotul din pozitie orizontala dar va spun ce si cum face.
-pe Y sus-jos iese din cadru de nu se mai vede,pe X stanga-dreapta de duce il colturile tubului asta cand sucesc potentiometrele de pozitie X-Y.cu test pe calibrare pe Y cu 0,2 v/div se desparta circa 5-6mm verticala si pe X la fel lucreaza tot mai putin ca nu este trasa desfasurata ca-m asta este descrierea lui si toate aste le face doar cu comutatorul timp/div in pozitia 0.5 micro secunde,daca comut 2 micro/s fuge spotul intro parte si nu l mai pot aduce decat pana la jumataeta ecranului daca masor iarasi pe test calibrare nu m-ai face nimic,si tot deodata creste tensiunea in baza lui T25 la -9,5 v.maine seara o sa il iau de la munca si o sa va postez si semnalele masurate cu alt osciloscop sunt deformate
Ps.daca am scris prea mult va rog sa stergeti
va doresc numai bine
petriangabor- Mester
Este bine dacă din potențiometrii de axare spotul se duce la ambele extremități ale ecranului. Asta înseamnă că etajele finale X și Y sunt bune. Defectul este în altă parte. Vom injecta o tensiune continuă între -6v și +6v în baza T25 (primul etaj din amplificatorul X) și vom vedea excursia pe ecran. Apoi trecem mai departe.
Acesta este montajul pentru injectarea tensiunii de intrare în baza T25:
Acesta este montajul pentru injectarea tensiunii de intrare în baza T25:
titus08- Moderator
cu respect
acum am ajuns acasa,omediat realizez montajul si dupa proba revin aici cu raspunsul
acum am ajuns acasa,omediat realizez montajul si dupa proba revin aici cu raspunsul
petriangabor- Mester
in partea din stanga cu -6v ramane exact la 1 cm de marginea ecranului DR si la +6v in ST iese din cadru la - + 12v iese in extremitati ambele parti
petriangabor- Mester
Este bine. Etajul final X funcționează perfect, nu este axat corespunzător, dar nu asta este problema. Vom compensa axarea ulterior din P5 și P7 după caz, nu acum. Este posibil ca axarea din potențiometrul frontal cu ax să nu fie corectă datorită poziției cursorului. La calibrarea finală a etajului amplificator X, poziția trebuie să fie riguros centrală. Nu ne interesează acum. Trecem la generator.
Pentru a evita potențiale defecte ale etajului final X, pune baza la masă (nu la -) prin 1k, deconectează baza de la generator, astfel încât ieșirea generatorului să vină doar la K4G4. Măsoară oscilogramele care trebuie să aibă FORMA ȘI AMPLITUDINEA (vv cca +5V -5V) DIN SCHEMĂ. Postează rezultatul. Fă poze ale oscilogramelor să le evaluez, nu le posta încă.
Pentru a evita potențiale defecte ale etajului final X, pune baza la masă (nu la -) prin 1k, deconectează baza de la generator, astfel încât ieșirea generatorului să vină doar la K4G4. Măsoară oscilogramele care trebuie să aibă FORMA ȘI AMPLITUDINEA (vv cca +5V -5V) DIN SCHEMĂ. Postează rezultatul. Fă poze ale oscilogramelor să le evaluez, nu le posta încă.
titus08- Moderator
petriangabor- Mester
petriangabor- Mester
Comutatorul AUTO/DECLanșat trebuie să fie pe poziția AUTO. Verifică dacă toate contactele sunt bune. Specifică valoarea vv a semnalului în punctele A și B.
În poziția din schemă ești pe sincronizare exterioară. Comută în altă parte.
Verifică etajul din schemă. Vezi ca tensiunile să fie ca în schemă, sunt neclare.
Baza T25 trebuie neapărat decuplată și pusă la masă prin 1k pentru evitarea arderii etajului final în procesul de depanare, în cazul unei forme de semnal/tensiuni CC aplicate necorespunzător, este conectat direct. Etajul final lucrează perfect, nu ne interesează ce se vede pe ecran acum.
În poziția din schemă ești pe sincronizare exterioară. Comută în altă parte.
Verifică etajul din schemă. Vezi ca tensiunile să fie ca în schemă, sunt neclare.
Baza T25 trebuie neapărat decuplată și pusă la masă prin 1k pentru evitarea arderii etajului final în procesul de depanare, în cazul unei forme de semnal/tensiuni CC aplicate necorespunzător, este conectat direct. Etajul final lucrează perfect, nu ne interesează ce se vede pe ecran acum.
titus08- Moderator
cu respect
baza T25 este cum a-ti spus decuplata si la masa.am acei 10,22v in baza lui T5 cu semnal de la generator test tot la fel 10,22v auto cuplat com. comutat pe INT nu EXT.toate contactele sunt remediate era unu care nu facea servici.
In punctul A -0,60 v, in punctul B -0,36 v si invers cu panta comutata (intre A-B 0v)
baza T25 este cum a-ti spus decuplata si la masa.am acei 10,22v in baza lui T5 cu semnal de la generator test tot la fel 10,22v auto cuplat com. comutat pe INT nu EXT.toate contactele sunt remediate era unu care nu facea servici.
In punctul A -0,60 v, in punctul B -0,36 v si invers cu panta comutata (intre A-B 0v)
petriangabor- Mester
Perfect.
În punctele C și D ajunge semnal de la Y pentru sincronizarea bazei de timp. În lipsa acelui semnal, baza de timp funcționează în modul relaxat, adică va genera semnal pentru asigurarea deflexiei X. Ne concentrăm asupra elementelor cuprinse de la CDB la punctul de ieșire spre baza T25. (comutatoarele să fie poziționate pe AUTO și undeva la jurul perioadei de 1ms - frecvență mai mică).
Verifică dacă comutatorul face contact ferm, dacă nu strapează-l la o poziție mediană, toate contactele care stabilesc perioada (la rezistența de încărcare și la condensatorul aferent). Verifică static toate diodele mai ales cele zener, tranzistorii. Verifică tranzistorul care asigură tensiunea constantă de încărcare a condensatorilor (T16? NPN, are în Emitor cele 4 rezistențe care vin la comutator.) Verifică tensiunile acelui etaj de stabilizare. Dacă este cazul remediază, apoi postează. Scoate CDB-ul și testează funcționarea logică a porțior extern. Pune-l pe un soclu și trage-l în fire. În intrările porților injectezi tensiunea prin o rezistență de 1K. CDB 409 conține 4 porți ȘI. Poarta care se găsește la pinii 8,9,10 face parte din circuitul trigerului. Ai grijă la tensiunea de 5V. Dacă pe ieșire nu ai nivelul logic 1 corespunzător (minim4v5) sau 0,este defect la alte valori. Aici este tabela de adevăr ȘI: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
În punctele C și D ajunge semnal de la Y pentru sincronizarea bazei de timp. În lipsa acelui semnal, baza de timp funcționează în modul relaxat, adică va genera semnal pentru asigurarea deflexiei X. Ne concentrăm asupra elementelor cuprinse de la CDB la punctul de ieșire spre baza T25. (comutatoarele să fie poziționate pe AUTO și undeva la jurul perioadei de 1ms - frecvență mai mică).
Verifică dacă comutatorul face contact ferm, dacă nu strapează-l la o poziție mediană, toate contactele care stabilesc perioada (la rezistența de încărcare și la condensatorul aferent). Verifică static toate diodele mai ales cele zener, tranzistorii. Verifică tranzistorul care asigură tensiunea constantă de încărcare a condensatorilor (T16? NPN, are în Emitor cele 4 rezistențe care vin la comutator.) Verifică tensiunile acelui etaj de stabilizare. Dacă este cazul remediază, apoi postează. Scoate CDB-ul și testează funcționarea logică a porțior extern. Pune-l pe un soclu și trage-l în fire. În intrările porților injectezi tensiunea prin o rezistență de 1K. CDB 409 conține 4 porți ȘI. Poarta care se găsește la pinii 8,9,10 face parte din circuitul trigerului. Ai grijă la tensiunea de 5V. Dacă pe ieșire nu ai nivelul logic 1 corespunzător (minim4v5) sau 0,este defect la alte valori. Aici este tabela de adevăr ȘI: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
titus08- Moderator
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Electronice de la A la Z :: Aparate de masura si control, testere, programatoare, scule, consumabile :: Osciloscop
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum