TRANSLATE
Publicitate
Anunturi
Publicitate
Top postatori
Costin (4688) | ||||
titus08 (1660) | ||||
Florinel TV (729) | ||||
stanley (728) | ||||
Bughiu (636) | ||||
fox (368) | ||||
petriangabor (228) | ||||
ionica68 (160) | ||||
necula.vasile (159) | ||||
coconut (114) |
masina autofiletanta cu acumulatori
3 participanți
Pagina 1 din 1
masina autofiletanta cu acumulatori
buna la toata lumea-am o masina autofiletanta cu acumulatori,este veche,nu mai tine acumulatorul.tipul masinii-METABO BSZ 12,pe eticheta scrie ca e de 12volti,1350rot/min.as vrea sa-i fac alimentare separata,cu un transformator o punte redresoare si un cond.de filtrare.am un transformator de la un subwoofer bose.pe el scrie-BILLION-172286 rev.04,scoate 2 tensiuni de 13v si 2 tensiuni de 26 de v.condensatorul e de 4700/50v.nu stiu ce diode sa folosesc pentru punte.daca puteti,va rog sa ma ajutati cu o schema.va multumesc!
vasiledan- Numarul mesajelor : 1
Varsta : 51
Localizare : vaslui
Data de inscriere : 24/01/2017
Re: masina autofiletanta cu acumulatori
Bormasina ta are nevoie de cel putin 5-6 A la cuplu mai serios. Daca transformatorul tau (din subwoofer) poate furniza, alege diode capabile pentru acest curent.
Numai ca daca transformatorul are 2x13V asta e cam mult pentru redresare dubla alternanta (punte cum spui tu), vei supraalimenta motorul.
Incearca redresare monoalternanta si foloseste o dioda dubla recuperata dintr-o sursa AT sau ATX. Orice dioda gasesti, e buna. MBR 2045 (n-am voie sa-ti pun link, cauta singur cu google) este un exemplu. Nu uita sa-i pui radiator! Filtrajul cu 4700uF e ok.
Si tine cont ca vei fi limitat sa folosesti cabluri de alimentare scurte si relativ groase (5-6 Amperi!).
Solutia eleganta, daca ai suficiente cunostinte ca sa ti-o poti permite, este sa construiesti un alimentator in comutatie pe care sa-l bagi in carcasa vechilor acumulatori. Eu asa am facut, chiar de mai multe ori. Daca recuperezi componente dintr-o sursa veche de calculator, iesi cu 10-15 lei costuri.
Numai ca daca transformatorul are 2x13V asta e cam mult pentru redresare dubla alternanta (punte cum spui tu), vei supraalimenta motorul.
Incearca redresare monoalternanta si foloseste o dioda dubla recuperata dintr-o sursa AT sau ATX. Orice dioda gasesti, e buna. MBR 2045 (n-am voie sa-ti pun link, cauta singur cu google) este un exemplu. Nu uita sa-i pui radiator! Filtrajul cu 4700uF e ok.
Si tine cont ca vei fi limitat sa folosesti cabluri de alimentare scurte si relativ groase (5-6 Amperi!).
Solutia eleganta, daca ai suficiente cunostinte ca sa ti-o poti permite, este sa construiesti un alimentator in comutatie pe care sa-l bagi in carcasa vechilor acumulatori. Eu asa am facut, chiar de mai multe ori. Daca recuperezi componente dintr-o sursa veche de calculator, iesi cu 10-15 lei costuri.
guest_user- Numarul mesajelor : 16
Varsta : 24
Localizare : buna si stabila
Data de inscriere : 11/02/2017
Re: masina autofiletanta cu acumulatori
vasiledan a scris:... am un transformator de la un subwoofer bose.pe el scrie-BILLION-172286 rev.04,scoate 2 tensiuni de 13v si 2 tensiuni de 26 de v.condensatorul e de 4700/50v.nu stiu ce diode sa folosesc pentru punte.daca puteti,va rog sa ma ajutati cu o schema.va multumesc!
Ca putere, transformatorul de subwoofer ar fi suficient, doar ca are sarma groasa (curent mare) pe infasurarile de 26V.
Dupa redresare bialternanta (sunt suficiente doua diode pentru ca avem doua infasurari identice) si filtrare, tensiunea creste la peste 36V, mult prea mult pentru acel motor. Se defecteaza sigur!
Daca nu poti construi o sursa in comutatie, poate gasesti una in talcioc (12V la peste 6A!), cea mai simpla solutie ar fi rebobinarea transformatorului cu sarma un pic mai groasa. Este necesara o singura infasurare cu sarma groasa (cat permite fereastra) care sa scoata 10-11V alternativ (se foloseste o punte redresoare de min. 10A - sunt unele patrate la magazinul de langa hotelul Racova) sau doua infasurari identice cu sarma mai subtire (bobinaj cu 2 sarme simultan). In aceasta situatie, redresarea se poate face cu doua diode, sau una dubla cum spune "vecinul" nostru de mai la nord. Vei gasi sigur in Vaslui un bobinator care sa te ajute, dar poti face asta si singur. Numarul de spire pe volt il afli rapid (prin calcul sau numeri spirele la o infasurare de 13V).
Spor!
Asteptam vesti bune!
PS: Am mutat discutia in forumul corespunzator. Atentie unde postati!
Subiecte similare
» Acumulatori Li-Ion 18650 - linie de fabricatie
» Aparat pentru sudat acumulatori la 12V
» Incarcator Acumulatori auto 80A Model IMPULSE
» masina de spalat
» Masina de tuns
» Aparat pentru sudat acumulatori la 12V
» Incarcator Acumulatori auto 80A Model IMPULSE
» masina de spalat
» Masina de tuns
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum: